Logo

Ned. Rijnlander- Eksterkonijn- en Japannerclub

japanner

Home

Vereniging

Bestuur

Rassen

Rijnlander

Japanner

Eksterkonijn

Clubcompetitie

1e clubshow

2e clubshow

Fokkersdag

Tekeningrassendag

Lid worden?

Links

Behaalde successen

Japanner

De Japanner                                               

De Japanner is ontstaan in Frankrijk.
In Nederland is dit ras in 1907 in de standaard van de NKB opgenomen. 

Land van oorsprong: Frankrijk. (ook wel Harlequin Rabbit genoemd).
In Nederland erkend sinds 20 Oktober 1907.

Standaard:

1. Type, bouw en stelling:
Het lichaam is matig gestrekt en goed gevuld in voor- en achterhand. De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De benen zijn fors en niet te lang. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 11- 13 cm, ideaal is 12 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam. Een geringe wamaanzet of halskraagje is alleen toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

2. Gewicht:
Het gewicht bedraagt 3 tot 4 kilo ideaal is een gewicht van 3,5 tot 3,9 kilo.

3. Pels en pelsconditie:
De pels is van normale lengte, dicht ingeplant en heeft een normale hoeveelheid onderhaar.Ideaal is een geheel doorgehaarde pels zonder een dun behaard of kaal plekje. De pels moet glanzend en aanliggend zijn. Verharing herkent men duidelijk aan de oude afstervende haren en het nieuwe krachtige gekleurde haar, dat al is waar te nemen. Niet enkele in het rond vliegende haren, maar flink loslatend haar is als verharing te beschouwen. Een fraaie pels moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het haar moet regelmatig van lengte zijn,
  • Het haar moet goed aanliggen,
  • De verhouding grannen-, dek- en onderhaar moet fraai zijn,
  • De elasticiteit van de grannen- en dekhaar moet stevig zijn,
  • De pels moet glanzen,
  • De pels moet volledig doorgehaard zijn,
  • Bij inblazen mag de huid niet waarneembaar zijn.  

4. Koptekening:
Het ene oor behoort zwart of minstens overwegend donker gekleurd te zijn. Het andere oor moet overwegend roodgeel of minstens overwegend deze kleur te hebben. De ene kophelft moet zoveel mogelijk zwart of donker en de andere helft overwegend roodgeel of gekleurd zijn. De strak belijnde scheidingslijn loopt zoveel mogelijk over het midden van de kop. De kleurvelden vormen een contrast met de kleur van de oren. Het ideaalbeeld is een roodgeel gekleurd oor boven zwart of donkergekleurd kophelft of donkere kophelft en een zwart of donkergekleurd oor boven een roodgeel gekleurde kophelft.

5. Lichaamstekening:
Borst en voorbenen mogen aan één zijde gelijk of averechts gekleurd zijn. De zwarte of donkere borsthelft met het zwarte of donkere voorbeen onder de roodgele kophelft en wederkerig de roodgele borsthelft met het roodgele voorbeen onder de zwarte of donkere kophelft. Op de voorzijde gezien is het ideale kleurenbeeld: zwart (donker) voorbeen, daarboven een roodgeel oor. Het andere been, borsthelft, kophelft en oor is averechts gekleurd.
Achter de oren begint op het lichaam de zwarte en roodgele bij voorkeur doorgaande bandtekening, ook wel zebratekening genoemd. Een verspringende bandtekening, zogenaamde bloktekening, is toegestaan. De banden moeten bij voorkeur tot op de achterhand doorlopen en strak uitkomen. Indien deze banden tot onder de buik doorlopen dan verhogen ze de kwaliteit van het dier.

6. Kleur:
De kleuren van de tekeningbeelden zijn zuiver intens zwart en roodgeel. Ze moeten zo min mogelijk in elkaar overvloeien. Als ideaal wordt het doorlopen van de roodgele kleur op de buik en de onderzijde van de staart beschouwd (grauwfactor) Bij aanwezigheid van de wildkleurfactoer mogen de gele banden aan de buik wit tot crème kleurig zijn. Eveneens geldt dit voor de binnenzijde van de voor- en achterbenen. De bovenzijde van de staart en de achterbenen zijn gemengd roodgeel en zwart gekleurd. De oogkleur is donkerbruin. De nagels zijn hoornkleurig tot donkerhoornkleurig. De snorharen hebben de kleur van het lichaamsdeel waarin ze staan.

7. Lichaamsconditie en verzorging:
Het spreekt vanzelf dat op een tentoonstelling of keuring het konijn in de beste conditie aanwezig moet zijn. Het lichaam is goed bevleesd en gespierd en voelt hard aan. Slappe, magere of te vette dieren zijn ongewenst. De nagels zijn regelmatig en evenwijdig met het loopvlak geknipt, zonder het ''leven'' te raken, ook de duimnagels. Het gehele dier, met name de pels, de voetzolen, de nagels, de binnenzijde van de oren, de geslachtsdelen en rondom de anus moet schoon zijn. De pels is vrij van klitten. Het oog is helder en tintelt van levenslust. Een dier dat aan een keuring mee doet, dient goed getraind te zijn, zodat de aanwezige rasadel door een goede stelling wordt getoond.

Lichte fouten:
Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Gering verschil tussen kleur oren. Onscherpe tekeningbeelden. Mengeling van de kleuren op oren, voorbenen en banden. In kleur parallel lopen van de tekeningbeelden (zwart onder zwart en roodgeel onder roodgeel), behalve borst en voorbenen. Grote éénkleurige vlekken op het lichaam. Iets fletse roodgele kleur. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets vuile zolen, onderzijde van de staart, of andere delen van de pels. Iets vuile oren. Iets vuile geslachtsdelen. Iets vuil rond de anusopening. Iets vuile nagels, Iets lange nagels. Iets huidschilfering op de schouders of in de nek. Iets dun behaarde hakken. Iets kale plekje(s) welke nog door het omliggende haar wordt bedekt.

Zware fouten:
Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Het ontbreken van de koptekening. Minder dan drie kleurvelden (bandkleuren) op één of op elke zijde. Foutieve kleuren. Wit op andere lichaamsdelen dan buik, binnenzijde van de benen en onderzijde van de staart. Te fletse roodgele kleur. Te lichte oogkleur. Kleurloze nagel(s). Te veel witte snorharen. Zeer sterke vervuiling. Harde mestballetjes aan de nagels. Te vet of te mager, waardoor aan de conditie te veel afbreuk wordt gedaan. Zeer lange nagels. Zeer slechte pelsconditie. Ernstige huidschilfers op het lichaam. Kale plek(ken) die niet door het omliggende haar kunnen worden bedekt.

Rijnlander blauw-geel


rijnlander zwart-geel


Eksterkonijn laatst bijgewerkt  07/09/2015

Copyright © 2010 Ned. Rijnlander Eksterkonijn en Japannerclub
door Webdesign Sidi, mjvanloo