Logo

Ned. Rijnlander- Eksterkonijn- en Japannerclub

japanner

Home

Vereniging

Bestuur

Rassen

Rijnlander

Japanner

Eksterkonijn

Clubcompetitie

1e clubshow

2e clubshow

Fokkersdag

Tekeningrassendag

Lid worden?

Links

Behaalde successen

Eksterkonijn

Het Eksterkonijn

Deze is in 1981 opgenomen in de standaard van de NKB.

Land van oorsprong: Engeland.
In Nederland erkend sinds 1981.

Standaard:

1. Type en bouw:
Het type is matig gestrekt, goed gevuld in voor- en achterhand. De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De benen zijn fors en niet te lang. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De oren zijn stevig van structuur met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is 11-13 cm, ideaal is 12 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam. Een geringe wamaanzet of halskraagje is alleen toegestaan bij overjarige vrouwelijke dieren.

2. Gewicht:
Het gewicht is 3,00 tot 4,00 kg.

3. Pels en pelsconditie:
De pels is van normale lengte, dicht ingeplant en heeft een normale hoeveelheid onderhaar. Ideaal is een geheel doorgehaarde pels zonder een dun behaard of kaal plekje. De pels moet glanzend en aanliggend zijn. Verharing herkent men duidelijk aan de oude afstervende haren en het nieuwe krachtige gekleurde haar, dat al is waar te nemen. Niet enkele in het rond vliegende haren, maar flink loslatend haar is als verharing te beschouwen. Een fraaie pels moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het haar moet regelmatig van lengte zijn,
  • Het haar moet goed aanliggen,
  • De verhouding grannen-, dek- en onderhaar moet fraai zijn,
  • De elasticiteit van de grannen- en dekhaar moet stevig zijn,
  • De pels moet glanzen,
  • De pels moet volledig doorgehaard zijn, 
  • Bij inblazen mag de huid niet waarneembaar zijn.
4. Koptekening:
Het ene oor behoort zwart of minstens overwegend donker gekleurd te zijn. Het andere oor moet wit of minstens overwegend licht van kleur zijn. De ene kophelft moet zoveel mogelijk zwart of donker gekleurd zijn, de andere kophelft wit of licht gekleurd. De strak belijnde scheidingslijn loopt zoveel mogelijk over het midden van de kop. De kleurvelden vormen een contrast met de kleur van de oren. het ideaalbeeld is een wit of licht oor boven een zwarte of donkere kophelft en een zwart of donker oor boven een witte of lichte kophelft.

5. Lichaamstekening:
Borst en voorbenen mogen aan één zijde gelijk of averechts gekleurd zijn. De zwarte of donkere borsthelft met het zwarte of donkere voorbeen, onder de witte of lichte borsthelft met het wit of licht voorbeen onder de zwarte of donkere kophelft. Op de voorzijde gezien is het ideale kleurenbeeld: zwart (donker) voorbeen, daarboven witte (lichte) borsthelft, daarboven zwarte (donkere) kophelft en daarboven een wit (licht) oor. Het andere been, borsthelft en oor is averechts gekleurd. Achter de oren begint op het lichaam de zwarte en witte, bij voorkeur doorgaande, bandtekening, ook wel zebratekening genoemd. Een verspringende bandtekening, zogenaamde bloktekening, is toegestaan. De banden moeten bij voorkeur tot op de achterhand doorlopen en strak uitkomen. Indien deze banden tot onder de buik doorlopen dan verhogen ze de kwaliteit van het dier.

6. Kleur:
De kleuren van de tekeningbeelden zijn zuiver intens zwart en wit. Ze moeten zo min mogelijk in elkaar overvloeien. De kleurvelden zijn zoveel mogelijk strak begrensd. Aan de kleurbegrenzing en zuiverheid worden hoge eisen gesteld. De oogkleur is donkerbruin. De nagels zijn hoornkleurig tot donkerhoornkleurig. De snorharen hebben de kleur van het lichaamsdeel waarin ze staan.

7. Lichaamsconditie en verzorging:
Het spreekt vanzelf dat op een tentoonstelling of keuring het konijn in de beste conditie aanwezig moet zijn. Het lichaam is goed bevleesd en gespierd en voelt hard aan. Slappe, magere of te vette dieren zijn ongewenst. De nagels zijn regelmatig en evenwijdig met het loopvlak geknipt, zonder het ''leven'' te raken, ook de duimnagels. Het gehele dier, met name de pels, de voetzolen, de nagels, de binnenzijde van de oren, de geslachtsdelen en rondom de anus moet schoon zijn. De pels is vrij van klitten. Het oog is helder en tintelt van levenslust. Een dier dat aan een keuring mee doet, dient goed getraind te zijn, zodat de aanwezige rasadel door een goede stelling wordt getoond.

Lichte fouten:
Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Gering verschil tussen kleur oren. Onscherpe tekeningbeelden. Mengeling van de kleuren op oren, voorbenen en banden. In kleur parallel lopen van de tekeningbeelden (zwart onder zwart en wit onder wit), behalve borst en voorbenen. Grote éénkleurige vlekken op het lichaam. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Iets vuile zolen, onderzijde van de staart, of andere delen van de pels. Iets vuile oren. Iets vuile geslachtsdelen. Iets vuil rond de anusopening. Iets vuile nagels, Iets lange nagels. Iets huidschilfering op de schouders of in de nek. Iets dun behaarde hakken. Iets kale plekje(s) welke nog door het omliggende haar wordt bedekt.

Zware fouten:
Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Het ontbreken van de koptekening. Minder dan drie kleurvelden (kleurbanden) op één of op elke zijde. Foutieve kleuren. Te lichte oogkleur. Kleurloze nagel(s). Zeer sterke vervuiling. Harde mestballetjes aan de nagels. Te vet of te mager, waardoor aan de conditie te veel afbreuk wordt gedaan. Zeer lange nagels. Zeer slechte pelsconditie. Ernstige huidschilfers op het lichaam. Kale plek(ken) die niet door het omliggende haar kunnen worden bedekt.

Rijnlander blauw-geel


rijnlander zwart-geel


Eksterkonijn laatst bijgewerkt  07/09/2015 

Copyright © 2010 Ned. Rijnlander Eksterkonijn en Japannerclub
door Webdesign Sidi, mjvanloo